Pages

Lanetli


Türu : Gerilim

Korku

Gösterim Tarihi : 12 Haziran 2009
















Film Hakkında: Hiç inanılmayacak bir şey karşınıza “Gerçek bir hikâye üzerinekuruludur” etiketiyle çıkarsa ne yaparsınız? Ya itirazlarınızıyutarsınız, yada bu iddianın herhangi bir şekilde kanıtlanıp kanıtlanmadığınıaraştırırsınız. “Lanetli Ev - TheHaunting in Connecticut”, böyle bir etiket taşıyor. Daha önce de karşılaştığımız bir şey bu, gerçeklere dayanan korku filmleri daha da korkutucu olurçünkü. “Y benim başıma gelseydi?” meselesi...

Snedeker ailesininhikâyesine, Amerikalı paranormal araştırmacısı ve yazar Ed ile Lorraine Warren tanıklık etmiş. İkilinin ihtisası perilievler üzerine. Hepimizin bildiği gibi,korku sineması da sık sık perili evleri kucaklar.

Warrenlar’a gelince, EdWarren ( Korku Filmleri )şeytan ve cinlerin varlığını araştıran bir demonolog.Eşi Lorraine ise, gelecekten haberverirmiş, aynı zamanda bir hafif trans medyumuymuş. Çift, 1970’lerde Southington, Connecticut’tahayalet dolu bir eve taşınan Snedeker ailesinin olayında olduğu gibi, “The Amityville Horror” olayında ve “The Haunting”e esin kaynağı olan Jack ve Janet Smurl’ün Pennsylvania’da, üç ruh ve bir cinle mücadele ettikleri olayda da görgü tanığıymış. Bir de insanları ısıran demonik kurt adamBill Ramsey’le ilgileri olduğu söyleniyor.

Filme gelince, hayaletli filmlerde neolması gerekirse, hepsi var. Belli bir nedenle yeni bir eve taşınan saf ya da masum insanlar, onlarıistemeyen hatta insan sevmeyen bir ev, bir cenaze evi ve endişe uyandıran bir ( Filim İzle ) rahip. Ancak ortakkanaat, ailenin fazlaca anlayışsız olduğu yönünde. Başlarına gelen hiçbirşeyden ders almıyorlar. En kullanışsız odayı yatakodası yapıyorlar, çocuklar ne olursa olsun seçtikleri (talihsiz bir seçim) yerde oynamaya devam ediyorlar.

Sıradan oyuncularınrol aldığı sıradan korku filmlerinin tersine, Peter Cornwell’in ilk uzunmetraj sinema filminin iyi bir oyuncu kadrosu var. Ölümcül kanser hastası oğulun (Kyle Gallner) anne ve babası olarak sinemanın en ( Online Sinema ) yetkin aktrislerinden (ve Michael Madsen’ın kardeşi) Virginia Madsen ileyönetmenHal Hartley’in gözde oyuncusuMartin Donovan karşımıza çıkıyor. Rahip efendide ise, özellikle Cronenberg’in “Crash”inden hatırlayacağımız Elias Koteas oynuyor. Müziği (kimine göre rahatsız edici) ve görüntüleri beğenilmiş. Teknik olarak da her şey yerli yerinde anlaşılan. (Malum, Adana’daydık)

Öte yandan, “gerçek birhikâye ( Yabancı Film ) üzerine kurulu” olduğu iddia edilen bir filme göre çok mantıksız ve hatta palavra olma suçlamalarına hedef olmuş. Eleştirmenlerin duayeni Roger Ebert onun daha ziyade “bir nebze esinlenmiş” olduğunudüşünüyor. Ona göre, içinde bu olayın da bulunduğu “A Dark Place”in yazarı Ray Garton, Snedekerler’in hikâyelerinibir türlü toparlayamadığı görüşündeymiş.

“The AmityvilleHorror”, “Psycho”, The Shining” ve “The Exorcist” gibi cinli perili mekânları olan, iyi saatte olsunlar tayfasının kadroda yeraldığı filmleri hatırlatan, adı üstünde “Lanetli Ev”, daha ağır eleştirilerede maruz kalmış. Bu eleştiriler, filmin kalitesinden ziyade, inanılmazlığına yönelik. Öyle ya,filmgerçekleri yansıtıyorsa eğer, insan da aile mensuplarının olaylardan biraz ders alıp ona göre edbirli davranmasını bekliyor. Ne bileyim,bir odaya boyuna hamburger suratlı cinler geliyorsa, başka bir odaya geçersin.

Bu yakınlarda izlediğimiz “Davetsiz / TheUninvited”da da tuhaf hayaletler vardı. Ne var ki, onun insan kahramanı daha da tuhaftı. Bu haftaki hayaletlifilmimizin ardından ise, önümüzdeki hafta bize hiçbir öte( Film İzle ) dünya mahlukatının insandan daha acımasız olamayacağını kanıtlayacak bir film izleyeceğiz. Denis İliadis’in “Soldaki Son Ev / The Last House on the Left”i; Bergman'ın "“Genç Kız Pınarı / Jungfrukällan / The Virgin Spring"i (1960) ile başlayıp Wes Craven'ın aynı adlı "The Last House on the Left"i (1972) ve David DeFalco'nun"Chaos"u (2005) ile uzayan bir zincirin son halkası. Bakalım hangisini daha korkutucu bulacaksınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder